onsdag 22 augusti 2007

Dagens klassiker: Frispråkig biståndsminister

Avdelningen "Dagens klassiker" tar upp uppmärksammade rasistiska utspel som skett i det förgångna. Syftet är att göra historiska nedslag i den svenska rasismens arkiv och uppmuntra till eftertanke, samt visa att historien ibland inte är något annat än en tjatig repris av sig själv. Att människor i maktpositioner gör rasistiska utspel och att prominenta journalister vägrar att kalla rasism för rasism fungerar än idag som kvitton på det offentliga rummets ojämlika landskap. Dagens klassiker handlar om en incident med den skandalomsusade f.d. biståndsministern Jan O Karlsson (s) i huvudrollen för ett par år sedan.

Minns ni?

"Vad har vi gjort för negrerna idag?"
frågade sig den omstridde integrations- och biståndsministern Jan O Karlsson (s) på ett Sida-möte inför ett hundratal Sida-anställda för ett par år sen, enligt Aftonbladets arkiv.

Och biståndsministern fortsatte sin rasistiska räd genom att använda sig av det koloniala och extremt arroganta uttrycket "ute i bushen" om de länder i Afrika som tar emot svenskt bistånd.

För den som är införstådd i det faktum att biståndsindustrin genomyras av en kolonial kombination av rasistisk paternalism, vit överhöghetsmentalitet, ojämlika maktförhållanden och ekonomisk utsugning kommer biståndsministerns "kränkande ord" (läs: öppet rasistiska uttalanden) inte som någon större överraskning.

Föga överaskande är även Aftonbladets ovilja att rubricera Karlssons uttalanden som rasistiska. Istället används, som brukligt är i svensk journalistik om rasism, ett pärlband av förskönande omskrivningar för att beteckna biståndsministerns verbala övertramp. Jan O Karlsson kallas för "grodmannen" istället för rasist. Det berättas att han använde "kränkande ord" istället för rasistiska ord.

Även andra involverade aktörer undviker konsekvent att använda R-ordet för att beskriva händelsen. Maria Norrfalk, generaldirektör på SIDA, anser att Karlssons valde ett "dåligt ord". Norrfalk beklagar att Jan O Karlsson använde sig av ett "dåligt ord", men håller fast vid att "informationen var bra, men uttalandet olyckligt". Dock är hon noggrann med att poängtera att hennes frispråkige (för att uttrycka sig milt) kollega inte sa det "på ett nedlåtande eller kränkande sätt."

Hur kan en vit man i en maktposition någonsin spotta ur sig en sån extremt rasistiskt laddad term som "neger" utan att det varken är nedlåtande eller kränkande?

Det är oroande att händelser av öppet rasistisk karaktär konsekvent tonas ner i svensk journalistisk. Västerländsk bistånd som ett maktverktyg och politiskt påtryckningsmedel är ännu mer oroande.

Men mest oroande är att Joe Frans, "socialdemokratisk riksdagsledamot med rötter i Ghana", betraktar negersägande Jan O Karlsson "som en av sina främsta bundsförvanter i kampen mot rasism".

För med vänner som Jan O Karlsson, vem behöver då fiender Joe Frans?

TEXT: Bino Ghebrehawariat

1 kommentar:

Anonym sa...

Hjälp! Är du igång igen...........